×

منوی بالا

منوی اصلی

دسترسی سریع

اخبار سایت

اخبار ویژه

امروز : شنبه, ۳۱ شهریور , ۱۴۰۳  .::.   برابر با : Saturday, 21 September , 2024  .::.  اخبار منتشر شده : 0 خبر

اسرائیل از روابطش با امارات برای مقابله با ایران استفاده خواهد کرد، هنوز معلوم نیست. برخی این گمانه را مطرح می‌کنند که اسرائیل ممکن است در مرز ایران مراکزی برای رصد و پایش ایران احداث کند. برخی دیگر نیز از احتمال اقدام اسرائیل برای بر هم زدن مناسبات اقتصادی ایران و امارات سخن می‌گویند.
همچنین هنوز مشخص نیست که امارات به چه نحوی از اسرائیل برای مقابله احتمالی با ایران استفاده خواهد کرد. اما ظاهرا، اماراتی‌ها قصد دارند از مسئله عادی سازی روابط برای تقویت توان نظامی و اطلاعاتی خود استفاده کنند. آن‌ها علاوه بر تمایل به خرید تسلیحات مدرن، به انتقال فناوری ساخت سلاح به کشورشان نیز علاقه نشان داده بودند. برخی گزارش‌ها در رسانه‌های اسرائیلی حاکی از این است که امارات ممکن است خواستار انتقال فناوری برخی سلاح‌های اسرائیلی شود. علاوه بر این، امارات برای خرید جنگنده‌های اف ۳۵ نیز ابراز تمایل کرده است. اما معروف است که آمریکا این جنگنده‌ها را فقط به کشور‌های محدودی می‌فروشد. مثلا در خاورمیانه، این جنگنده را فقط به اسرائیل فروخته است. اما حالا که روابط امارات و اسرائیل عادی شده، اسرائیلی‌ها ممکن است برای فروش این نوع جنگنده‌ها به امارات به آمریکا چراغ سبز نشان دهند.
توافق امارات و اسراییل ادامه روندی است که سال هاست شروع شده. رژیم صهیونیستی سال هاست که با کشور‌های عربی روابط غیررسمی دارد و در سال‌های اخیر اتفاقاتی افتاده که این روابط پررنگ‌تر و آشکارتر شده است. از جمله این اتفاقات این بود که روابط بین ایران و کشور‌های خلیج فارس رو به سردی رفت و اسراییل به همراه آمریکا به خوبی توانست از این فرصت سوءاستفاده کند. از طرف دیگر در همین زمان ترامپ در کاخ سفید بود که از ایده ائتلاف بین اعراب و اسرائیل علیه ایران استقبال کرد. حالا هم که چیزی از دوره اول ریاست جمهوری ترامپ باقی نمانده و او به یک پیروزی دیپلماتیک نیاز دارد، این روابط را علنی کرده اند و توافق شکل گرفته است.
بعید نیست که بقیه کشور‌های عربی هم بخواهند راه امارات را بروند. همین حالا هم عمان و بحرین و قطر روابط خود را دارند و حتی سال گذشته نتانیاهو به مسقط سفر کرد. روندی که اسراییل در نزدیک شدن به کشور‌های عربی شروع کرده است، ادامه دار خواهد بود و به همین مورد امارات ختم نمی‌شود.
اسراییل از اینکه در بین کشور‌های عربی متحد تازه‌ای پیدا کرده خوشحال است. هدف این رژیم از نزدیک شدن به امارات چه بوده است؟
اسراییل از دیرباز نگران بوده که در بین دریایی از دشمنان در خاورمیانه قرار دارد. در دهه هشتاد که سیاست رژیم صهیونیستی تغییر کرد و شیمون پرز زمین در برابر صلح را مطرح کرد، آن‌ها سعی کردند هر طور شده وارد تعاملاتی با اعراب و کشور‌های مسلمان شوند و از طریق روابط سیاسی، تجاری و تکنولوژی خود را در تقسیم بندی خاورمیانه جای دهند. مواردی، چون کمپ دیوید، روابط با اردن و اسلو هم در ادامه همان سیاست بود و این توافق با امارات هم در همین زمینه است.
از طرف دیگر خاورمیانه دیگر آن منطقه قدیم نیست. کشور‌های آن ضعیف‌تر شده اند. لیبی عملا چند تکه شده، سوریه هنوز درگیر جنگ است و عراق هم وضعیت ناگواری دارد. در چنین شرایطی اسراییل حداکثر استفاده را می‌کند تا با ایجاد ترس و استفاده از ضعف و بحران مخالفانش، به کشور‌های عربی نزدیک شود. البته تا وقتی که مساله فلسطین حل نشود، هر نوع روابطی می‌تواند برگشت پذیر باشد.
اسراییل می‌خواهد ایران را در منطقه محاصره کند. کشور‌های عربی به خصوص آن‌ها که از پیشینه زیادی برخوردار نبوده و کوچک هستند، علاقه و اشتیاق پیدا کرده اند تا با صهیونیست‌ها وارد روابط تجاری و سیاسی شوند و آن‌ها هم از این اشتیاق استفاده می‌کنند. سیاست ترامپ هم در خاورمیانه بر اساس همین موضوع طراحی شده است که ائتلافی علیه ایران را در منطقه به وجود بیاورند. در چنین چارچوبی است که توافق بین امارات و اسراییل شکل گرفته است. کشور‌های کوچکی مانند امارات که ایران را تهدیدی برای خود احساس می‌کنند، ترجیح می‌دهند که خود را از حمایت قدرت دیگری بهره‌مند سازند.


بیشتر بخوانید: توافق امارات و اسرائیل، روابط ایران و آمریکا را به کدام سو می‌برد؟


برخی می‌گویند بعید نیست که ریاض هم به سمت توافقی مشابه با اسراییل برود. در یک سال گذشته هم هر از گاهی خبر از رفت و آمد صعودی‌ها و اسراییلی‌ها منتشر شده است. چقدر احتمال دارد که عربستان هم به این قافله بپیوندد؟
در مورد عربستان اوضاع کمی متفاوت است. عربستان کشور بزرگتری است و حاضر نیست که فعلا به صورت علنی در این چارچوب وارد شود. اما اصل موضوعی که اسراییلی‌ها به بهانه آن سراغ عرب‌ها رفته اند به مناقشات تهران و ریاض باز می‌گردد. هر چقدر که تنش با ایران بیشتر شود، اعراب و اسراییل به یکدیگر نزدیک‌تر خواهند شد و این می‌تواند شامل عربستان هم باشد. اما در شرایط فعلی و در زمان کنونی بعید است که به این زودی اتفاق مشابهی با ریاض بیفتد. کشور‌های دیگری، چون بحرین و قطر و… بعید نیست که وارد روابطی با تل اویو شوند، اما سعودی‌ها عجله‌ای نخواهند کرد.
در

خط اقتصادی

برچسب ها :

این مطلب بدون برچسب می باشد.